3.1 Masurarea cu ajutorul " Informatorilor "
In calitate de " informatori " ai zonei reale de contact se utilizeaza vopsele , pudre si substante radioactive. In procesul formarii ariei reale de contact informatorii isi modifica forma , dimensiunile , sau lasa urme pe suprafetele de contact cercetate in zonele de contact. Pentru eficienta si autenticitatea masuratorilor cu ajutorul informatorilor se impun acestor informatori cateva conditii : grosimea stratului informatorilor sa fie de cateva ori mai mica decat inaltimea rugozitatii suprafetei cercetate ; rezistenta la compresiune a informatorilor sa fie mult mai mica decat a rugozitatii ; sa posede anumite propietati pentru observarea pe suprafata ( luminiscenta , radioactivitate ).
" Taracenko a utilizat ca informator vopsea luminiscenta depusa in strat foarte subtire ( 0.01 - 0.1 µm ) pe una dintre suprafetele de contact. In procesul informarii ariei reale se transfera vopsea de pe una din suprafete pe cealalta si prin fotografiere se determina zonele de contact.
" Demkin si Lankov au utilizat pelicula de carbune in calitate de informator al zonei de contact .Pentru acoperirea suprafetei cu carbune se foloseste un strat de vaselina dizolvata in tetraclorura de carbon (10 kg/m ) care dupa evaporarea fractiunilor usoare are grosimea de 100 - 150 A . Peste acest strat se depune carbunele obtinut prin arc electric in camera vacuumetrica , rezultand un strat cu structura amorfa si cu un contrast puternic.
Ca informatori ai zonei de contact pot fi utilizate insasi materialele elementelor cuplei de frecare , atunci cand acestea poseda anumite propietati. Astfel de propietati se refera la potentialul electric , care ,de regula ca urmare a sarcinii si deformatiei locale , scade si deci se imbunatatesc conditiile de coroziune.
De exemplu , pentru determinarea ariei reale de contact a suprafetelor din otel se pot uriliza urmatoarele procese de corodare.
" Formare peliculelor de fosfati prin adaugarea in zona de contact a unei solutii de fesfatare ( 160 -170 g/l H PO ; 60 -70 g/l H C O ; 10g/l petrol lampant )
" Formarea unei pelicule de oxid prin adaugarea in zona de contact a unei solutii de oxidare ( 80g/l Ca(NO ) ; 3g/l H PO )